PAAZ

2016

naar het boek van Myrthe van der Meer

Als Emma opgenomen wordt op de paaz weet ze zeker dat er een fout is gemaakt. Ze heeft een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrie. Een zoektocht naar de uitgang, maar vooral naar zichzelf.

PAAZ is een solovoorstelling met humor, die de donkere kant van de psychiatrie echter niet schuwt.
De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer. Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen. Haar ervaringen verwerkte ze op indringende wijze in PAAZ.

PAAZ speelde van januari t/m mei 2017 in ruim 65 theaters en enkele keren op ggz-instellingen.

fotografie: Annemieke van der Togt

“Fantastische voorstelling”

| MIND Young

“Rienstra speelt een anderhalf uur durende monoloog, die geen moment verveelt”

| Theaterparadijs.nl

“Indrukwekkend in eenvoud”

| Noordhollands Dagblad

team

spel
Yora Rienstra

Yora Rienstra is cabaretière, actrice en radio-dj. Ze…

… studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waarna ze speelde bij o.a. de Theatercompagnie en het Muztheater. Vanaf 2009 maakte zij drie solovoorstellingen die alle drie lovend werden ontvangen. In 2009 won Yora bovendien de Wim Sonneveldprijs, toegekend door zowel de jury als het publiek. Vanaf 2013 had ze enkele jaren haar eigen radioprogramma’s op Radio 2. Op tv was ze te zien in o.a. DWDD (als Jeanet van Boer Aad in een Boer Zoekt Vrouw-persiflage), Toren C en Divorce.

© foto: Annemieke van der Togt

regie
Benno Hoogveld

Benno Hoogveld studeerde Docent Drama aan…

… de Hogeschool Constantijn Huygens en speelde vervolgens in een aantal musicals van Stage Entertainment, zoals Evita, Miss Saigon, Elisabeth en Titanic. Hierna legde hij zich toe op het regisseren van voorstellingen voor diverse producenten en gezelschappen, waaronder M-lab, lef! theater, Theater Terra, Theaterschip, Harry Kies Theaterproducties en iNtrmzzo. Met name Benno’s meest recente projecten gaan over maatschappelijke problemen, zoals jeugdzorg, loverboys en milieuproblematiek. In 2014 en 2015 was Benno als artistiek adviseur betrokken bij theater M-lab.

In 2015/2016 regisseerde hij voor Solo Stories de voorstelling LEEF!, naar het gelijknamige boek van Laura Maaskant. In 2016/2017 was hij verantwoordelijk voor de regie van PAAZ, gebaseerd op de psychiatrische bestseller van Myrthe van der Meer.

© foto: Annemieke van der Togt

script
Inge Ipenburg

Inge Ipenburg studeerde af aan de Akademie voor…

… Kleinkunst in Amsterdam. Ze was in het theater in vele grote en kleine voorstellingen te zien en speelde mee in een aantal Nederlandse en buitenlandse films. Landelijke bekendheid verwierf ze met haar rol van Martine Hafkamp in GTST. Hierna speelde ze o.a. in de tv-series Westenwind en Celblok H. In 2007 was Inge de mol in Wie is de mol? In 2014 en 2015 publiceerde Inge twee thrillers. Haar eerste thriller, Het gerecht, is inmiddels aan de zesde druk toe.

©  foto: Nico Kroon

muziek
Rik Ronner

Rik Ronner is componist, docent en schrijver. Hij…

… specialiseert zich met name in muziek voor danstheaterproducties en aanverwante projecten. In Nederland werkte hij voornamelijk voor ISH Dance Collective, Illusionary Rockaz Crew en Shailesh Bahoran. Zijn composities waren onder andere te horen in talloze theaters in Nederland, België en Duitsland, het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada en het New Victory Theatre op Broadway, New York. Rik is daarnaast verbonden aan PACT Amsterdam, een MBO-opleiding voor muzikanten en producers, waar hij eigen werk van de producers begeleidt en mentor is. Als schrijver is hij actief als fondsenwerver, copywriter en theaterschrijver. Hij is onderdeel van Wondermonster.

lichtontwerp
Mike den Ottolander

Mike den Ottolander heeft jarenlange ervaring…

… als lichtontwerper in de theatersector. Hij werkte o.a. voor Ali B en Najib Amhali, de gezelschappen Theater Terra en Vis a Vis en producties als Buurman en Buurman gaan verhuizen en Zadelpijn en ander damesleed. Voor dansgezelschap ISH is hij vaste lichtontwerper en is hij ook betrokken bij het ontwerp van het toneelbeeld en de visuele vorm van de voorstelling. Mike maakt deel uit van lichtontwerperscollectief Geldof Verhaart & Den Ottolander.

© foto: Leo van Velzen

decorontwerp
Judith Hofland

Judith Hofland is video- en decorontwerper voor…

… theaterproducties en maakt eigen interactieve installaties. Ze maakte decorontwerpen voor producties van o.a. De Vogelfabriek, Nt Jong, Likeminds, Bonte Hond en Danielle Wagenaar, en video-ontwerpen voor o.a. Nt Jong,  het Nationale Toneel,  Zep en de Nationale Reisopera.
Haar eigen installaties stonden onder meer op  Oerol en Amsterdam Light Festival.
Ook maakte ze het interactieve gedeelte voor de tentoonstelling Face it van het Joods Historisch Museum.

kostuums
Sabine de Groot

Sabine de Groot heeft jarenlang diverse (theater)producties…

… geproduceerd, voor o.a. Endemol, Senf Theaterpartners, Rick Engelkes Producties, theater M-Lab en Likeminds. Twee jaar geleden maakte zij de overstap van produceren naar styling. Ze is als stylist werkzaam bij films, zoals Het Bestand en 100% Coco, commercials voor o.a. ABN AMRO, Douwe Egberts en SIRE en theatervoorstellingen, zoals PAAZ.

educatie
Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde Kunsten, Cultuur en…

… Media aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde haar Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij M-Lab, Open Joodse Huizen, UvA en Toneelgroep Amsterdam. Momenteel werkt ze als freelancer voor o.a. de Vrije Academie, Stadsschouwburg Amsterdam en het Joods Historisch Museum.

© foto: Annemieke van der Togt

techniek
Ruben van Krimpen

Ruben begon zijn carrière niet meteen als…

… technicus, maar stond eerst op de planken in een aantal producties van Theaterschool Zuid-Holland. Vervolgens studeerde hij aan de MTS en aan de Stichting Opleiding Theatertechniek, aangevuld met diverse cursussen op technisch gebied. Hij werkte een aantal jaar als technicus bij het Isala Theater in Capelle aan den IJssel waarna hij op tournee ging met voorstellingen van o.a. Hofpleintheater, Comedytrain, Amazing Stroopwafels, Richard Groenendijk en Claudia de Breij. Daarnaast was hij betrokken bij het Spijkenisse festival, Capelle festival en Vlaardingen festival.

producent

Merel Ooms

Merel Ooms is producent van Solo Stories en daarmee …

… ook voor Emma wil leven verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de productie. Tevens neemt ze de PR/marketing voor haar rekening.Merel studeerde Art & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze liep stage bij o.a. Theater Terra, studeerde af op merchandising in de culturele sector en werkte vervolgens een jaar voor Harry Klooster Casting. Toch trok het theater: Merel accepteerde een baan als productieleider bij Theater Terra en werd hier al snel uitvoerend producent. Gelijktijdig werkte ze als uitvoerend producent voor Olbe Produkties en Stichting Beeldenstorm, en produceerde tientallen voorstellingen: van jeugdtheater tot toneel, events tot locatietheater, nationaal en internationaal. Vervolgens verzorgde ze de marketing van jeugdboeken bij Uitgeverij Leopold en startte ze als freelancer. In die hoedanigheid produceerde ze voorstellingen voor o.a. Urban Myth en Theater de Meervaart, events voor o.a. het Nationaal Groenfonds en de Gemeente Amsterdam, ze zette campagnes op voor o.a. Stichting Lezen & Schrijven en Astare, en verzorgde de marketing voor o.a. Vincent Bijlo, Marc de Hond en Sesamstraat Theater. In 2014 richtte ze samen met Benno Hoogveld Solo Stories op.

partners