Emma wil leven

jan-2019
t/m
mrt-2020

naar de documentaire van Jessica Villerius

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, vrat haar vanbinnen volledig op. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong.

Emma heeft in haar laatste dagen haar grootste wens uitgesproken: een documentaire over haar leven. Zodat al die andere slachtoffers van een eetstoornis er steun in vinden.

Tv-maker Jessica Villerius reconstrueerde het leven en de lijdensweg van Emma, zonder haar ooit te hebben ontmoet, door betrokkenen te interviewen en gebruik te maken van de door Emma zelf gefilmde beelden tijdens de laatste weken van haar leven. De documentaire over Emma werd op 22 november 2016 uitgezonden op BNN, in een Anorexia Special welke gepresenteerd werd door Sophie Hilbrand.
In 2017 won de documentaire de NVvP-Media Prijs.

De voorstelling Emma wil leven brengt, na de documentaire, opnieuw een ode aan Emma en geeft haar boodschap door.

Na de meeste voorstellingen is Buro PUUR met een stand in het theater aanwezig en kun je vragen stellen aan (ervarings)deskundigen.

Meer informatie over eetstoornissen
Voor meer informatie over eetstoornissen kun je terecht bij:

Nederlandse Academie voor Eetstoornissen
Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
ik ook van mij
Buro PUUR
Proud2Bme
Weet

fotografie: Annemieke van der Togt

“De eenzaamheid en eeuwige strijd van iemand met een eetstoornis wordt door Lisse zo bijzonder integer, heftig en raak neergezet dat het zo diep raakt, als mens, ouder, dokter, hulpverlener, wat dan ook. Weer een stap dichter bij begrip.”

Annemarie van Bellegem
kinderarts sociale pediatrie aan het Academisch Medisch Centrum

“Raakt mij diep; door de afwisselende scenes blijf je geboeid. Lisse kan de emoties en gedachten bij eetstoornissen zo goed neerzetten, het komt heel dicht bij de werkelijkheid. Dit zouden alle behandelaren in de psychiatrie moeten zien.”

Patricia Bos
oprichter Buro PUUR

“Uit ervaring blijkt dat betrokkenen na de voorstelling beter kunnen voelen en beleven hoe het is om een eetstoornis te hebben, waardoor zij hun naaste meer begrijpen en beter tot steun kunnen zijn.”

Sandra Knijn
therapeut Human Concern

“Diep respect voor hoe de documentaire, het boek en de voorstelling dit verhaal een diepte geven. Het verhaal achter de ziekte. De herkenning bij jezelf over je kwetsbaarheid. Het besef om dankbaar te zijn wanneer je delen kunt en mag. En zorgen kunt. Voor elkaar. Voor jezelf.”

Femme Hammer
directeur Theater in School

“Deze integere voorstelling geeft een goed beeld van de worsteling van Emma maar laat ook haar vrolijke, grappige en levenslustige kant zien. Een impliciet pleidooi om de mens achter de aandoening te blijven zien.”

Jolanda Seinen
directeur Kracht van Beleving

“De voorstelling ‘Emma wil leven’ geeft een geweldig inkijkje in het hoofd van Emma. Het wordt duidelijk hoe de ziekte anorexia zich ontwikkelt. De stemmen in haar hoofd, de verschillende behandelmethodes, de machteloosheid van haar omgeving, maar vooral de onmacht van een prachtig meisje dat langzaam verandert, maar altijd hoop houdt. Ontzettend knap gespeeld door Lisse Knaapen in een prachtig decor. Ongelofelijk indrukwekkend, intens en ‘ogen openend’.”

Jan Maarten Veurink
directeur Theater De Voorveghter, Hardenberg

Wil je meer weten over de achtergrond van Emma wil leven? Beluister onze podcast! We geven je een kijkje achter de schermen en interviewen mensen die met Emma en eetstoornissen te maken hebben.

Niks missen? Abonneer je dan op onze podcast via iTunes of Spotify.

Vouw een kraanvogel voor geluk
Het vouwen van duizend origami kraanvogels is een oude Japanse traditie. Veel mensen vouwen duizend vogels als symbool van voorspoed en geluk voor iemand die het goed kan gebruiken, bijvoorbeeld iemand die erg ziek is. De vogels worden ook vaak gevouwen door mensen die zelf ernstig ziek zijn. Na het vouwen van duizend vogels zou de heilige Japanse kraanvogel je namelijk een wens gunnen, waardoor je jezelf beter kunt wensen.

Ook Emma vouwde kraanvogels.

Achtergrond
Sadako Sasaki was een Japans meisje dat als tweejarige in aanraking kwam met de radioactieve straling van de atoombom die op Hiroshima werd gegooid. Sadako kreeg leukemie en besloot op, toen ze twaalf jaar was, de duizend vogels te gaan vouwen, om zo  haar wens te mogen doen en beter te worden. Ze stierf helaas toen ze pas 644 vogels had gevouwen. Haar vrienden en klasgenoten maakten de resterende vogels voor haar, welke samen met haar werden begraven.

Vouw je mee?
Vouw jouw eigen kraanvogel en laat hem achter in de glazen bak die je in de foyer vindt van elk theater waar ‘Emma wil leven’ speelt. Iedere vogel symboliseert de wens voor genezing van iedereen met een eetstoornis.

Houd via Facebook en Instagram in de gaten of we met z’n allen de duizend kraanvogels gaan halen!

team

spel

Lisse Knaapen

Lisse Knaapen (1993) startte op zevenjarige leeftijd …

… op de Kathedrale Koorschool in Utrecht, een school waarbij basisschoolvakken worden gecombineerd met koorzang. Vervolgens volgde ze de Havo voor Muziek en Dans, en studeerde in 2015 cum laude af aan de opleiding Muziektheater op Codarts in Rotterdam. Bij haar afstuderen ontving ze een stipendium van Vrienden van Codarts.
Tijdens haar opleiding trad Lisse op in verschillende bandjes. Ook stond ze met Kyteman op Lowlands en in de Heineken Music Hall. Ze speelde in Project JCS (Jesus Christ Superstar), Wolfshuilen van Toneelgroep Maastricht en de installatievoorstelling Pipslab op Lowlands. In M-Lab was Lisse te zien in de musical Spring Awakening en ook speelde ze in het tv-programma Het Klokhuis.

Voor haar hoofdrol in de musical SKY ontving ze lovende recensies en werd ze genomineerd voor de Musical Award voor Aanstormend Talent.
Afgelopen theaterseizoen was ze te zien in de toneelvoorstelling Intouchables.

Lisse geeft auditietrainingen voor jong talent dat een opleiding wil volgen aan Codarts, Fontys en de Kleinkunstacademie. Daarnaast geeft ze zangles aan jonge en oude(re) beginners en gevorderden.

© foto: Annemieke van der Togt

regie
Benno Hoogveld

Benno Hoogveld studeerde Docent Drama aan…

… de Hogeschool Constantijn Huygens en speelde vervolgens in een aantal musicals van Stage Entertainment, zoals EvitaMiss SaigonElisabeth en Titanic. Hierna legde hij zich toe op het regisseren van voorstellingen voor diverse producenten en gezelschappen, waaronder M-lab, lef! theater, Theater Terra, Theaterschip, Harry Kies Theaterproducties en iNtrmzzo. Met name Benno’s meest recente projecten gaan over maatschappelijke problemen, zoals jeugdzorg, loverboys en milieuproblematiek. In 2014 en 2015 was Benno als artistiek adviseur betrokken bij theater M-lab.

In 2015/2016 regisseerde hij voor Solo Stories de voorstelling LEEF!, naar het gelijknamige boek van Laura Maaskant. In 2016/2017 was hij verantwoordelijk voor de regie van PAAZ, gebaseerd op de psychiatrische bestseller van Myrthe van der Meer.

© foto: Annemieke van der Togt

script
Marc Veerkamp

Marc Veerkamp begon zijn schrijfcarrière als…

… journalist maar verruilde feiten voor fictie. Inmiddels schrijft hij al jaren teksten voor Sesamstraat. Voor Theater Terra werkte hij onder andere aan de kindervoorstelling Dribbel, die onder de titel Spot ook een tournee maakte door de Verenigde Staten. Voor volwassenen bewerkte hij onder meer de autobiografische roman Contrapunt van Anna Enquist voor het theater. Veerkamp leerde regisseur Benno Hoogveld kennen bij de interactieve jongerenproductie Lover of Loser. Voor Solo Stories schreef Marc het script van LEEF!, alweer hun vierde samenwerking. Voor dit project mengde Veerkamp alles wat hij leerde over theater met het feitelijke van de journalistiek. Nu is hij verantwoordelijk voor het script van Ma.

© foto: Maria Heijdendael

muziek

Rik Ronner

Rik Ronner is componist, docent en schrijver. Hij…

… specialiseert zich met name in muziek voor danstheaterproducties en aanverwante projecten. In Nederland werkte hij voornamelijk voor ISH Dance Collective, Illusionary Rockaz Crew en Shailesh Bahoran. Zijn composities waren onder andere te horen in talloze theaters in Nederland, België en Duitsland, het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada en het New Victory Theatre op Broadway, New York. Ook maakte hij de muziek voor de voorstellingen PAAZ en Ma. Rik is daarnaast verbonden aan PACT Amsterdam, een MBO-opleiding voor muzikanten en producers, waar hij eigen werk van de producers begeleidt en mentor is. Als schrijver is hij actief als fondsenwerver, copywriter en theaterschrijver. Hij is onderdeel van Wondermonster.

decor & licht

Mike den Ottolander

Mike den Ottolander heeft jarenlange ervaring…

… als lichtontwerper in de theatersector. Hij werkte o.a. voor Ali B en Najib Amhali, de gezelschappen Theater Terra en Vis a Vis en producties als Buurman en Buurman gaan verhuizen en Zadelpijn en ander damesleed. Voor dansgezelschap ISH is hij vaste lichtontwerper en is hij ook betrokken bij het ontwerp van het toneelbeeld en de visuele vorm van de voorstelling. Ook was hij als lichtontwerper betrokken bij de eerdere voorstellingen van Solo Stories: LEEF!, PAAZ en Ma. Mike maakt deel uit van lichtontwerperscollectief Geldof Verhaart & Den Ottolander.

© foto: Leo van Velzen

kostuums

Sabine de Groot

Sabine de Groot heeft jarenlang diverse (theater)producties…

… geproduceerd, voor o.a. Endemol, Senf Theaterpartners, Rick Engelkes Producties, theater M-Lab en Likeminds. Twee jaar geleden maakte zij de overstap van produceren naar styling. Ze is als stylist werkzaam bij films, zoals Het Bestand en 100% Coco, commercials voor o.a. ABN AMRO, Douwe Egberts en SIRE en theatervoorstellingen, zoals PAAZ en Ma.

educatie & tourmanager

Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde Kunsten, Cultuur en…

… Media aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde haar Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij M-Lab, Open Joodse Huizen, UvA en Toneelgroep Amsterdam. Momenteel werkt ze als freelancer voor o.a. de Vrije Academie, Stadsschouwburg Amsterdam en het Joods Historisch Museum. Voor Solo Stories was ze verantwoordelijk voor het educatiemateriaal van PAAZ. Ook begeleidde ze voor deze voorstelling de inleidingen, gegeven door ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma. Zelf nam Annemiek ook een aantal inleidingen voor haar rekening en doet dat ook bij Ma, waar ze tevens tourmanager is.

© foto: Annemieke van der Togt

techniek

Martijn Passchier

Martijn Passchier is verantwoordelijk voor de …

… techniek van Emma wil leven.

producent

Merel Ooms

Merel Ooms is producent van Solo Stories en daarmee …

… ook voor Emma wil leven verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de productie. Tevens neemt ze de PR/marketing voor haar rekening.
Merel studeerde Art & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze liep stage bij o.a. Theater Terra, studeerde af op merchandising in de culturele sector en werkte vervolgens een jaar voor Harry Klooster Casting. Toch trok het theater: Merel accepteerde een baan als productieleider bij Theater Terra en werd hier al snel uitvoerend producent. Gelijktijdig werkte ze als uitvoerend producent voor Olbe Produkties en Stichting Beeldenstorm, en produceerde tientallen voorstellingen: van jeugdtheater tot toneel, events tot locatietheater, nationaal en internationaal. Vervolgens verzorgde ze de marketing van jeugdboeken bij Uitgeverij Leopold en startte ze als freelancer. In die hoedanigheid produceerde ze voorstellingen voor o.a. Urban Myth en Theater de Meervaart, events voor o.a. het Nationaal Groenfonds en de Gemeente Amsterdam, ze zette campagnes op voor o.a. Stichting Lezen & Schrijven en Astare, en verzorgde de marketing voor o.a. Vincent Bijlo, Marc de Hond en Sesamstraat Theater. In 2014 richtte ze samen met Benno Hoogveld Solo Stories op.