Doet sneeuw pijn

2019/2020

naar het boek van Carolien Spaans

Ik denk dat ik gil, want mijn ouders en broer komen meteen de keuken in rennen.

“Hij is dood,” zeg ik, met de telefoon nog in mijn hand. “Hij heeft een paar uur geleden een ongeluk gehad.”Eindelijk hebben ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een prachtige zoon. Dan gaat hij zoals elk jaar skiën met zijn vrienden. Maar deze keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat niet alleen maar gevuld kan worden met de opvoeding van en liefde voor hun kind.

‘Doet sneeuw pijn’ is een tragikomische monoloog over een vrouw die de dood van haar man een plek heeft te geven, maar tegelijkertijd ook als moeder door moet met het dagelijks leven. Een verhaal over een ondenkbaar verlies, maar ook over de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen.

‘Doet sneeuw pijn’ wordt gespeeld door Saskia Temmink en is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van journalist Carolien Spaans.
De voorstelling speelde in 2019/2020 in de Nederlandse theaters.

fotografie: Annemieke van der Togt

****

| De Volkskrant

“Razend knap acterend schakelt Saskia Temmink tussen de pijn van de rouw en het intense geluk dat een baby kan geven”

| De Volkskrant

****

| Theaterparadijs

“een troostende toneelavond”

| De Volkskrant

“Wat in potentie een sentimentele tranentrekker had kunnen zijn wordt daardoor een deels verdrietige, maar bovenal oprechte ode aan menselijke veerkracht met soms ook een glimlach van herkenning”

| Noordhollands Dagblad

“raakt recht in het hart”

| Noordhollands Dagblad

“Saskia Temmink maakt van inktzwart verhaal ontroerende theatersolo”

| Theaterkrant

Doet sneeuw pijn laat de kracht van solospel zien”

| Theaterkrant

“Zeer indrukwekkend en bijzonder”

| Theaterparadijs

team

spel

Saskia Temmink

Saskia Temmink speelde na haar opleiding…

… aan de Toneelacademie Maastricht in talloze tv-series, films en toneelstukken. Bij het grote publiek is zij vooral bekend van haar rollen in tv-series als Bloedverwanten, De 12 van Oldenheim en Oud Geld. Voor haar rol in deze laatste serie won ze een Gouden Kalf in de categorie beste actrice in een televisiedrama. Ze speelde talloze voorstellingen, van Tsjechov tot Shakespeare, en is sinds 2002 verbonden aan televisieprogramma De vloer op.

© foto: Annemieke van der Togt

regie
Benno Hoogveld

Benno Hoogveld studeerde Docent Drama aan…

… de Hogeschool Constantijn Huygens en speelde vervolgens in een aantal musicals van Stage Entertainment, zoals Evita, Miss Saigon, Elisabeth en Titanic. Hierna legde hij zich toe op het regisseren van voorstellingen voor diverse producenten en gezelschappen, waaronder M-lab, lef! theater, Theater Terra, Theaterschip, Harry Kies Theaterproducties en iNtrmzzo. Met name Benno’s meest recente projecten gaan over maatschappelijke problemen, zoals jeugdzorg, loverboys en milieuproblematiek. In 2014 en 2015 was Benno als artistiek adviseur betrokken bij theater M-lab.

In 2015/2016 regisseerde hij voor Solo Stories de voorstelling LEEF!, naar het gelijknamige boek van Laura Maaskant. In 2016/2017 was hij verantwoordelijk voor de regie van PAAZ, gebaseerd op de psychiatrische bestseller van Myrthe van der Meer.

© foto: Annemieke van der Togt

script

Roos Schlikker

Roos Schlikker begon ooit als journalist bij een financieel …

… tijdschrift maar na twee jaar kon ze geen stropdas meer zien. Daarna schreef ze jarenlang interviews en reportages voor diverse kranten en tijdschriften. Ze werkte onder meer voor Vrij Nederland, HP/De Tijd, Volkskrant Magazine en het Parool. Al enkele jaren heeft ze een wekelijkse column in het Parool. Ook schrijft ze columns voor Kek Mama, Intermediair en Libelle. Ze verscheen regelmatig als tafeldame bij DWDD en schuift vaak aan bij Radio 1. Naast haar columns schrijft Roos voornamelijk fictie. Ze schreef onder meer de scripts van de comedyserie Bitterzoet voor LINDA.TV en, samen met Erris van Ginkel, de toneelstukken Hart tegen Hart en Safaripark Zuidas, en Soof de musical. In 2018 verscheen haar boek Moeder van glas.

script

Erris van Ginkel

Erris van Ginkel is theatermaker. Hij is regisseur, scenarist …

… en liedjesschrijver. Samen met Roos Schlikker schreef hij o.a. de voorstellingen Soof de musical, Hart tegen Hart en Safaripark Zuidas. Voor de voorstelling Dansen met de vijand, die hij tevens regisseerde, werd Erris genomineerd voor een Musical Award in de categorie Beste Script.
Erris staat ook zelf op het toneel als zanger, cabaretier en acteur.  Bij de Amsterdamse theatergroep Toetssteen is hij artistiek leider.

muziek

Rik Ronner

Rik Ronner is componist, docent en schrijver. Hij…

… specialiseert zich met name in muziek voor danstheaterproducties en aanverwante projecten. In Nederland werkte hij voornamelijk voor ISH Dance Collective, Illusionary Rockaz Crew en Shailesh Bahoran. Zijn composities waren onder andere te horen in talloze theaters in Nederland, België en Duitsland, het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada en het New Victory Theatre op Broadway, New York. Ook maakte hij de muziek voor de voorstellingen PAAZ, Ma en Emma wil leven. Rik is daarnaast verbonden aan PACT Amsterdam, een MBO-opleiding voor muzikanten en producers, waar hij eigen werk van de producers begeleidt en mentor is. Als schrijver is hij actief als fondsenwerver, copywriter en theaterschrijver. Hij is onderdeel van Wondermonster.
decor & licht

Mike den Ottolander

Mike den Ottolander heeft jarenlange ervaring…

… als lichtontwerper in de theatersector. Hij werkte o.a. voor Ali B en Najib Amhali, de gezelschappen Theater Terra en Vis a Vis en producties als Buurman en Buurman gaan verhuizen en Zadelpijn en ander damesleed. Voor dansgezelschap ISH is hij vaste lichtontwerper en is hij ook betrokken bij het ontwerp van het toneelbeeld en de visuele vorm van de voorstelling. Ook was hij als lichtontwerper betrokken bij de eerdere voorstellingen van Solo Stories: LEEF!, PAAZ, Ma en Emma wil leven. Voor laatstgenoemde voorstelling ontwierp hij ook het decor. Mike maakt deel uit van lichtontwerperscollectief Geldof Verhaart & Den Ottolander.

© foto: Leo van Velzen

kostuums

Sabine de Groot

Sabine de Groot heeft jarenlang diverse (theater)producties…

… geproduceerd, voor o.a. Endemol, Senf Theaterpartners, Rick Engelkes Producties, theater M-Lab en Likeminds. Enkele jaren geleden maakte zij de overstap van produceren naar styling. Ze is als stylist werkzaam bij films, zoals Het Bestand en 100% Coco, commercials voor o.a. ABN AMRO, Douwe Egberts en SIRE en theatervoorstellingen, zoals PAAZ, Ma en Emma wil leven.

educatie & tourmanager

Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde Kunsten, Cultuur en…

… Media aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde haar Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij M-Lab, Open Joodse Huizen, UvA en Toneelgroep Amsterdam. Ze werkte als freelancer voor o.a. de Vrije Academie, Stadsschouwburg Amsterdam, het Joods Historisch Museum en museum Het Dolhuys. Voor Solo Stories was ze verantwoordelijk voor het educatiemateriaal van PAAZ. Ook begeleidde ze voor deze voorstelling de inleidingen, gegeven door ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma. Zelf nam Annemiek ook een aantal inleidingen voor haar rekening en deed dat ook bij de voorstellingen Ma en Emma wil leven, waar ze tevens tourmanager was.

© foto: Annemieke van der Togt

techniek

Martijn Passchier

Martijn Passchier is verantwoordelijk voor de …

… techniek van Doet sneeuw pijn. Ook voor de voorstellingen Ma en Emma wil leven van Solo Stories zorgde Martijn dat alles op technisch gebied in goede banen werd geleid.

producent

Merel Ooms

Merel Ooms is producent van Solo Stories en daarmee …

… ook voor Emma wil leven verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de productie. Tevens neemt ze de PR/marketing voor haar rekening.
Merel studeerde Art & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze liep stage bij o.a. Theater Terra, studeerde af op merchandising in de culturele sector en werkte vervolgens een jaar voor Harry Klooster Casting. Toch trok het theater: Merel accepteerde een baan als productieleider bij Theater Terra en werd hier al snel uitvoerend producent. Gelijktijdig werkte ze als uitvoerend producent voor Olbe Produkties en Stichting Beeldenstorm, en produceerde tientallen voorstellingen: van jeugdtheater tot toneel, events tot locatietheater, nationaal en internationaal. Vervolgens verzorgde ze de marketing van jeugdboeken bij Uitgeverij Leopold en startte ze als freelancer. In die hoedanigheid produceerde ze voorstellingen voor o.a. Urban Myth en Theater de Meervaart, events voor o.a. het Nationaal Groenfonds en de Gemeente Amsterdam, ze zette campagnes op voor o.a. Stichting Lezen & Schrijven en Astare, en verzorgde de marketing voor o.a. Vincent Bijlo, Marc de Hond en Sesamstraat Theater. In 2014 richtte ze samen met Benno Hoogveld Solo Stories op.