In het licht

feb-2022
t/m
juni-2022

naar het boek van Karin Bloemen

Tijdens het optreden van een zangeres dwalen haar gedachten af naar haar jeugd. Jaren die getekend zijn door gruwelijke gebeurtenissen in haar jeugd. Wat doet het met een jong meisje als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien? Waarom greep niemand in? En hoe vind je de kracht om niet langer te zwijgen?

‘In het licht’ is een aangrijpende en belangrijke monoloog over misbruik, gebaseerd op het autobiografische boek ‘Mijn ware verhaal’ van Karin Bloemen, in 2019 verschenen bij Ambo|Anthos. Gespeeld door Lisse Knaapen (o.a. ‘Emma wil leven’, ‘Soldaat van Oranje’ en ‘SKY’), met nieuwe muziek van Ellen ten Damme.

Karin Bloemen: “Ik vind het heel bijzonder dat er naar aanleiding van ‘Mijn ware verhaal’ een theatervoorstelling komt. In mijn eigen theatervoorstellingen zat wel eens een kleine verwijzing naar mijn jeugd, maar het is nooit echt het (hoofd)onderwerp geweest. Eén van de redenen dat ik het boek geschreven heb, is dat ik anderen die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt of er op dit moment mee te maken hebben, wil helpen met het gevecht dat ze leveren en met de angsten die ze moeten overwinnen. De belangrijkste boodschap voor hen is toch: ‘als je niet praat, bescherm je de dader, niet jezelf.’ Deze theatervoorstelling vind ik een geweldige aanvulling voor deze belangrijke missie!”

Regisseur Benno Hoogveld: “Dat Karin haar levensverhaal met de wereld heeft willen delen, is heel belangrijk. Er zijn zoveel meisjes en jongens die vandaag de dag helaas hetzelfde overkomt. Met deze voorstelling willen wij al deze kinderen een stem geven. En publiek meegeven dat het belangrijk is om altijd je ogen en oren open te houden, om je uit te spreken als je iets niet vertrouwt, om altijd het belang van het kind in acht te nemen.”

In een aantal theaters verzorgt dramaturg Annemiek Lely voorafgaand aan ‘In het licht’ een inleiding.

“Een verhaal dat je niet loslaat”

| Boekenkrant

“Zorg dat iedereen in Nederland het boek van Karin Bloemen Mijn ware verhaal gratis kan kopen of downloaden. Dan kan niemand meer het probleem ontkennen. Seksueel misbruik is altijd ontkend. Nu kan niemand zich meer verschuilen.”

| Ingezonden brief in Brabants Dagblad

“Indrukwekkend!”

| Nouveau

team

regie
Benno Hoogveld

Benno Hoogveld studeerde Docent Drama aan…

… de Hogeschool Constantijn Huygens en speelde vervolgens in een aantal musicals van Stage Entertainment, zoals Evita, Miss Saigon, Elisabeth en Titanic. Hierna legde hij zich toe op het regisseren van voorstellingen voor diverse producenten en gezelschappen, waaronder M-lab, lef! theater, Theater Terra, Theaterschip, Harry Kies Theaterproducties en iNtrmzzo. Met name Benno’s meest recente projecten gaan over maatschappelijke problemen, zoals jeugdzorg, loverboys en milieuproblematiek. In 2014 en 2015 was Benno als artistiek adviseur betrokken bij theater M-lab.

In 2015/2016 regisseerde hij voor Solo Stories de voorstelling LEEF!, naar het gelijknamige boek van Laura Maaskant. In 2016/2017 was hij verantwoordelijk voor de regie van PAAZ, gebaseerd op de psychiatrische bestseller van Myrthe van der Meer.

© foto: Annemieke van der Togt

script
Marc Veerkamp

Marc Veerkamp begon zijn schrijfcarrière als…

… journalist maar verruilde feiten voor fictie. Inmiddels schrijft hij al jaren teksten voor Sesamstraat. Voor Theater Terra werkte hij onder andere aan de kindervoorstelling Dribbel, die onder de titel Spot ook een tournee maakte door de Verenigde Staten. Voor volwassenen bewerkte hij onder meer de autobiografische roman Contrapunt van Anna Enquist voor het theater. Veerkamp leerde regisseur Benno Hoogveld kennen bij de interactieve jongerenproductie Lover of Loser. Voor Solo Stories schreef Marc het script van LEEF!, alweer hun vierde samenwerking. Voor dit project mengde Veerkamp alles wat hij leerde over theater met het feitelijke van de journalistiek. Nu is hij verantwoordelijk voor het script van Ma.

© foto: Maria Heijdendael

muziek

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme studeerde een paar jaar…

… Nederlandse literatuur in Groningen, deed een vooropleiding op het conservatorium en studeerde tenslotte af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze was net twintig toen ze haar eerste single uitbracht.
Ellen verwierf landelijke bekendheid als zangeres en actrice. Ze speelde in uiteenlopende speelfilms en tv-series en werd genomineerd voor een Gouden Kalf. In Duitsland had ze succes met films en soundtracks voor Conamara, Tatort en Die Musterknaben, en in Amerika met soundtracks voor Caspar the Friendly Ghost, Sweet Valley High en Power Rangers. Ze speelde rollen in het theater en schreef columns voor De Volkskrant.

In haar hart bleef Ellen altijd vooral muzikant. Ze schrijft haar eigen liedjes, speelt viool, piano en gitaar, en is wellicht een van de beste zangeressen van haar generatie. Ze speelde op Noorderslag, Pinkpop en Lowlands, maar ook met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de Konrad Kosselleck Big Band en het Metropole Orkest.
Ellen heeft drie albums op haar naam staan met pure Engelstalige rockmuziek. Ze stond als vaste zangeres bij de Duitse uberrocker Udo Lindenberg in uitverkochte stadions over de hele wereld.
Ze maakte de Nederlandstalige albums Durf Jij? en Het Regende Zon met o.a. teksten van Ilja Leonard Pfeijffer en maakte samen met de 3Js de hit Wat is Dromen.
Ellen ontving van haar collega-musici de Gouden Notenkraker voor haar theatershows Durf Jij? en Cirque Stiletto.
De laatste jaren speelt Ellen door het hele land met haar succesvolle theaterprogramma’s Paris-Berlin en Casablanca.

decor & licht

Mike den Ottolander

Mike den Ottolander heeft jarenlange ervaring…

… als lichtontwerper in de theatersector. Hij werkte o.a. voor Ali B en Najib Amhali, de gezelschappen Theater Terra en Vis a Vis en producties als Buurman en Buurman gaan verhuizen en Zadelpijn en ander damesleed. Voor dansgezelschap ISH is hij vaste lichtontwerper en is hij ook betrokken bij het ontwerp van het toneelbeeld en de visuele vorm van de voorstelling. Ook was hij als lichtontwerper betrokken bij de eerdere voorstellingen van Solo Stories: LEEF!, PAAZ, Ma en Emma wil leven. Voor laatstgenoemde voorstelling ontwierp hij ook het decor. Mike maakt deel uit van lichtontwerperscollectief Geldof Verhaart & Den Ottolander.

© foto: Leo van Velzen

kostuums

Sabine de Groot

Sabine de Groot heeft jarenlang diverse (theater)producties…

… geproduceerd, voor o.a. Endemol, Senf Theaterpartners, Rick Engelkes Producties, theater M-Lab en Likeminds. Enkele jaren geleden maakte zij de overstap van produceren naar styling. Ze is als stylist werkzaam bij films, zoals Het Bestand en 100% Coco, commercials voor o.a. ABN AMRO, Douwe Egberts en SIRE en theatervoorstellingen, zoals PAAZ, Ma en Emma wil leven.

educatie & tourmanager

Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde Kunsten, Cultuur en…

… Media aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde haar Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij M-Lab, Open Joodse Huizen, UvA en Toneelgroep Amsterdam. Ze werkte als freelancer voor o.a. de Vrije Academie, Stadsschouwburg Amsterdam, het Joods Historisch Museum en museum Het Dolhuys. Voor Solo Stories was ze verantwoordelijk voor het educatiemateriaal van PAAZ. Ook begeleidde ze voor deze voorstelling de inleidingen, gegeven door ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma. Zelf nam Annemiek ook een aantal inleidingen voor haar rekening en deed dat ook bij de voorstellingen Ma en Emma wil leven, waar ze tevens tourmanager was.

© foto: Annemieke van der Togt

techniek

Martijn Passchier

Martijn Passchier is verantwoordelijk voor de …

… techniek van Doet sneeuw pijn. Ook voor de voorstellingen Ma en Emma wil leven van Solo Stories zorgde Martijn dat alles op technisch gebied in goede banen werd geleid.

producent

Merel Ooms

Merel Ooms is producent van Solo Stories en daarmee …

… ook voor Emma wil leven verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de productie. Tevens neemt ze de PR/marketing voor haar rekening.
Merel studeerde Art & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze liep stage bij o.a. Theater Terra, studeerde af op merchandising in de culturele sector en werkte vervolgens een jaar voor Harry Klooster Casting. Toch trok het theater: Merel accepteerde een baan als productieleider bij Theater Terra en werd hier al snel uitvoerend producent. Gelijktijdig werkte ze als uitvoerend producent voor Olbe Produkties en Stichting Beeldenstorm, en produceerde tientallen voorstellingen: van jeugdtheater tot toneel, events tot locatietheater, nationaal en internationaal. Vervolgens verzorgde ze de marketing van jeugdboeken bij Uitgeverij Leopold en startte ze als freelancer. In die hoedanigheid produceerde ze voorstellingen voor o.a. Urban Myth en Theater de Meervaart, events voor o.a. het Nationaal Groenfonds en de Gemeente Amsterdam, ze zette campagnes op voor o.a. Stichting Lezen & Schrijven en Astare, en verzorgde de marketing voor o.a. Vincent Bijlo, Marc de Hond en Sesamstraat Theater. In 2014 richtte ze samen met Benno Hoogveld Solo Stories op.