Beleidsplan 2019-2021

Stichting Collected Works is in 2014 opgericht door Benno Hoogveld en Merel Ooms. Zij hebben binnen de stichting eerst Solo Stories opgezet: een productiehuis dat solovoorstellingen maakt gebaseerd op persoonlijke, al dan niet waargebeurde maar hoe dan ook waarachtige verhalen, die worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen of op locatie. Reden hiervoor was de behoefte om met theater terug te gaan naar de basis: het vertellen van een verhaal. Zonder veel toeters en bellen, met alle focus op het verhaal en het spel van de acteur/actrice.

Belangrijk is dat de acteur/actrice tijdens de voorstelling zo dicht mogelijk op het publiek zit.
De voorstellingen hebben een maatschappelijk thema en worden veelal gebaseerd op boeken, van Nederlandse bodem.

Bij de voorstellingen wordt zoveel mogelijk samengewerkt met organisaties en individuen die met de thematiek van de betreffende voorstelling te maken hebben. Er worden inleidingen en randprogrammering ontwikkeld. Ook worden bij iedere voorstelling podcastafleveringen gemaakt. Reden hiervoor is dat Solo Stories het belangrijk vindt om de maatschappelijke thematiek die in de voorstellingen aan bod komt niet alleen op het toneel aandacht te geven, maar zoveel mogelijk te delen, ook door het inzetten van verhalen van anderen, zoals ervaringsdeskundigen.

Na de voorstellingen LEEF! (2016), PAAZ (2017) en Ma (2018), brengt Solo Stories tussen 2019 en 2021 drie verschillende solovoorstellingen:

2019: Emma wil leven, gebaseerd op de documentaire van Jessica Villerius, door Lisse Knaapen
2020: Doet sneeuw pijn, gebaseerd op het boek van Carolien Spaans, door Saskia Temmink
2021: VLUCHT, een nieuw verhaal van Eric Corton, door Eva Van der Gucht

2019: Emma wil leven
Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, vrat haar vanbinnen volledig op. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong.
Emma heeft in haar laatste dagen haar grootste wens uitgesproken: een documentaire over haar leven. Zodat al die andere slachtoffers van een eetstoornis er steun in vinden.
Tv-maker Jessica Villerius reconstrueerde het leven en de lijdensweg van Emma, zonder haar ooit te hebben ontmoet, door betrokkenen te interviewen en gebruik te maken van de door Emma zelf gefilmde beelden tijdens de laatste weken van haar leven. De documentaire over Emma werd in 2016 uitgezonden op BNN, in een Anorexia Special welke gepresenteerd werd door Sophie Hilbrand. In 2017 won de documentaire de NVvP-Media Prijs.

De voorstelling Emma wil leven brengt, na de documentaire, opnieuw een ode aan Emma en geeft haar boodschap door.
Op verzoek van Solo Stories schrijft Josha Zwaan een boek, ook getiteld Emma wil leven en uitgegeven door Uitgeverij Ten Have. Documentaire, theatervoorstelling en boek vormen een bijzondere driehoek waarin elke uiting op een ander deel van Emma en haar eetstoornis focust.

Emma wil leven wordt 80 keer gespeeld in de Nederlandse theaters. Daarnaast wordt de voorstelling in 2019 3 keer en in 2020 2 keer gespeeld op instellingen/scholen.

2020: Doet sneeuw pijn
Eindelijk hebben ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een prachtige zoon. Dan gaat hij zoals elk jaar skiën met zijn vrienden. Maar deze keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat niet alleen maar gevuld kan worden met de opvoeding van en liefde voor hun kind.

Doet sneeuw pijn is een tragikomische monoloog over een vrouw die de dood van haar man een plek heeft te geven, maar tegelijkertijd ook als moeder door moet met het dagelijks leven. Een verhaal over een ondenkbaar verlies, maar ook over de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen.

Doet sneeuw pijn wordt gespeeld door Saskia Temmink en is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van journalist Carolien Spaans.
De voorstelling speelt van in het voorjaar van 2020 in 78 Nederlandse theaters.

2021: VLUCHT
Wat doe je wanneer jij en je gezin onder constant groeiende dreiging leven? Als alles waar je van houdt je stukje bij beetje wordt afgenomen? En als je uiteindelijk je leven niet meer zeker bent?

Linna leidt een heel gewoon bestaan met haar man en twee jonge kinderen. Ze is docente Nederlands en heeft een grote liefde voor literatuur en geschiedenis. Een enorm rechtvaardigheidsgevoel. En ze heeft een mening.
Dan verandert langzaam maar zeker de wereld waarin ze leeft. Steeds meer dingen worden verboden. Meningen worden gevaarlijk. En dus ook die van Linna. Ze wordt ontslagen, bedreigd en opgepakt. Vrijgelaten en wéér opgepakt.
Linna neemt het moeilijkste besluit van haar leven: ze vlucht. Naar een onbekende toekomst.

Eric Corton schrijft het script, dat hij baseert op onder meer de gesprekken die hij voerde met vluchtelingen tijdens zijn 15-jarig ambassadeurschap van het Rode Kruis.
Een aangrijpende solovoorstelling, die meer dan relevant is in de huidige tijd.
VLUCHT wordt gespeeld door Eva Van der Gucht.

Voor de research, randprogrammering en marketing wordt samengewerkt met Stichting Vluchteling en Humanity House.

Vanaf 2020 ziet vanuit Stichting Collected Works ook een nieuw initiatief het levenslicht: Heads and Tales. Deze naam is afgeleid van het Engelse Head or Tails: Kop of Munt?
Net als Solo Stories, dat heel duidelijk conceptmatig werkt, heeft iedere voorstelling van Heads and Tales een duidelijke vorm.
De voorstellingen gaan over situaties waarin twee personen lijnrecht tegenover elkaar staan.
Bij aanvang komen twee acteurs het toneel op, vragen een theaterbezoeker op het toneel, en laten hem/haar een muntje opgooien. De kant waarop het muntje belandt, bepaalt welke acteur deze avond welke rol speelt.
En dan begint de voorstelling. Geen verdere voorbereiding, maar meteen gaan!

De twee acteurs leren dus allebei de rollen en horen ter plekke welke rol ze die avond spelen. Publiek krijgt zo een verrassende voorstelling. En ook voor de acteurs is het tot aanvang onduidelijk wat de avond gaat brengen.
Dit concept laat zien dat ieder verhaal altijd twee kanten heeft.

De theatervoorstellingen die vanuit Heads and Tales voor 2020 en 2021 op de agenda staan, zijn de volgende:

2020: De Grootste Helft, een nieuw verhaal van Marc Veerkamp, door Susan Visser en Eric Corton
2021: INSTINCT, gebaseerd op de film van Halina Reijn, nog niet gecast

2020: De Grootste Helft
In De Grootste Helft vallen we in het leven van een echtpaar dat elkaar niets meer te zeggen heeft, maar nog wel veel moet bespreken. Ooit spraken ze de taal van de liefde, nu lijkt het onmogelijk nog met elkaar te kunnen communiceren. Ze worstelen met een kwellende vraag: hoe vertellen ze hun puberzoon dat ze uit elkaar gaan?
Een eerlijke, ontroerende en verrassende toneelvoorstelling door Susan Visser en Eric Corton.
De voorstelling wordt van september 2020 t/m januari 2021 54 keer gespeeld in de Nederlandse theaters.

2021: INSTINCT
Voor de voorstelling INSTINCT baseert Heads and Tales zich op het script van de gelijknamige film, geschreven door Halina Reijn en Esther Gerritsen.
De film volgt een psychologe die begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek, waar zij een zedendelinquent ontmoet. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar de nieuwe psychologe vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. De delinquent doet er alles aan om de psychologe te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen.
In de voorstelling worden de psycholoog en zedendelinquent (afhankelijk van wat het muntje doet) afwisselend door een mannelijke en door een vrouwelijke acteur gespeeld.
We focussen op het grijze gebied tussen liefde en erotische aantrekkingskracht, macht en overgave, en nemen daar, door het kop-of-munt-concept, genderverschillen en -overeenkomsten in mee. Ook spelen vooroordelen over anderen en de manier waarop je gevormd wordt door je verleden een belangrijke rol in de voorstelling.
De voorstelling wordt van september 2021 t/m januari 2022 gespeeld in de Nederlandse theaters. Deze tournee wordt nog geboekt, dit gebeurt vanaf september 2020.

Het bestuur van Stichting Collected Works bestaat uit Cornelie Scholten (voorzitter), Nynke Coenraads (secretaris) en Theo Poort (penningmeester). Zij ontvangen geen vergoeding voor hun bestuursfunctie.
Bij de bedrijfsvoering gaat Stichting Collected Works uit van de code cultural governance. Medewerkers worden conform marktprijs uitbetaald.