Ma

6-jan-2018
t/m
8-dec-2018

naar het boek van Hugo Borst

fotowedstrijd

Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait ‘meneer Alzheimer’ de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder?
De solovoorstelling Ma is gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Eric Corton vertolkte 111 keer zijn dilemma’s, angsten en moederliefde. Hij werd opgevolgd door Loek Peters, die deze monoloog 55 keer voor zijn rekening nam.

Voorafgaand aan een groot aantal voorstellingen van Ma verzorgde dramaturg Annemiek Lely een inleiding op de voorstelling.
Voor Ma werd samengewerkt met Alzheimer Nederland en Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers.

fotografie: Annemieke van der Togt

“‘Ma’ is in al zijn intimiteit een juweel van een voorstelling”

| Algemeen Dagblad

“Werkelijk alles klopt in ‘Ma’”

| Noordhollands Dagblad

“Een menselijk verhaal dat iedereen raakt”

| Theaterkrant.nl

Eric Corton heeft 10 jaar niet op het toneel gestaan en nu komt hij terug; met Ma staat hij in zijn eentje in 100 theaters.
Exclusief voor dementie.nl heeft Eric een aantal podcasts opgenomen waarin hij je meeneemt in zijn voorbereidingen.

team

spel

Loek Peters

Loek Peters studeerde aan de Toneelschool…

… Amsterdam en maakte vervolgens 9 jaar lang deel uit van het vaste ensemble van het Noord Nederlands Toneel. Hij speelde o.a. in Othello, De getemde feeks, Arthuro Ui en Zonnekinderen. Recent speelde hij in de Troje Triologie (Toneelschuur Producties) welke geselecteerd was voor het Theater Festival 2017. Op televisie was hij te zien in verschillende Nederlandse series, waaronder A’dam – E.V.A., Toren C, Voetbalmeisjes, Als de dijken breken en Penoza, waarin hij 5 seizoenen de rol van Berry vertolkte. Ook maakte hij deel uit van de groep acteurs in het improvisatieprogramma De vloer op. Peters speelde rollen in films als Mannenharten, Oorlogsgeheimen, Bloed, Zweet en Tranen, Kauwboy, De sterkste man van Nederland en Achtste-groepers huilen niet.
Voor zijn rol in de dramafilm Het Echte Leven ontving hij een nominatie voor een Gouden Kalf. In 2014 nam hij deel aan Expeditie Robinson.

© foto: Annemieke van der Togt

spel
Eric Corton

Eric Corton is radio- en televisiepresentator en…

… acteur. Hij begon zijn toneelopleiding aan de Toneelschool Maastricht, die hij na drie jaar verliet om te beginnen als acteur bij het jongerentheatergezelschap MUZtheater. Daarna speelde hij veel toneelrollen, o.a. in Mussen en Zwanen (van Haye van der Heyden), Marat/De Sade bij Het Zuidelijk Toneel, Borak Valt bij de PaardenKathedraal en drie seizoenen bij cabaretgroep Purper.

Eric presenteert al veertien jaar (muziek)programma’s bij o.a. BNN/VARA, NTR en de VPRO, zowel op de radio (3FM, Radio 2 en Radio 1) als op televisie. Hij was van 2001 tot 2015 iedere zaterdag te horen met zijn radioprogramma That’s Live (BNN). Hij presenteert jaarlijks de live tv-uitzendingen van Pinkpop en Lowlands, was twee jaar vaste presentator van Met het Oog op Morgen (NOS) en valt regelmatig in als presentator bij De Nieuws BV (BNN/VARA) op NPO Radio 1. Verder was hij jarenlang de vaste stem van (het vroegere) Nederland 3 en 3FM.

In 2014 had hij een grote rol in de VPRO-jeugdserie Taart en hij speelde drie seizoenen de rol van John, de vriend van Carmen, in de alom geprezen misdaadserie Penoza.

www.ericcorton.nl

© foto: Annemieke van der Togt

regie
Benno Hoogveld

Benno Hoogveld studeerde Docent Drama aan…

… de Hogeschool Constantijn Huygens en speelde vervolgens in een aantal musicals van Stage Entertainment, zoals Evita, Miss Saigon, Elisabeth en Titanic. Hierna legde hij zich toe op het regisseren van voorstellingen voor diverse producenten en gezelschappen, waaronder M-lab, lef! theater, Theater Terra, Theaterschip, Harry Kies Theaterproducties en iNtrmzzo. Met name Benno’s meest recente projecten gaan over maatschappelijke problemen, zoals jeugdzorg, loverboys en milieuproblematiek. In 2014 en 2015 was Benno als artistiek adviseur betrokken bij theater M-lab.

In 2015/2016 regisseerde hij voor Solo Stories de voorstelling LEEF!, naar het gelijknamige boek van Laura Maaskant. In 2016/2017 was hij verantwoordelijk voor de regie van PAAZ, gebaseerd op de psychiatrische bestseller van Myrthe van der Meer.

© foto: Annemieke van der Togt

script
Marc Veerkamp

Marc Veerkamp begon zijn schrijfcarrière als…

… journalist maar verruilde feiten voor fictie. Inmiddels schrijft hij al jaren teksten voor Sesamstraat. Voor Theater Terra werkte hij onder andere aan de kindervoorstelling Dribbel, die onder de titel Spot ook een tournee maakte door de Verenigde Staten. Voor volwassenen bewerkte hij onder meer de autobiografische roman Contrapunt van Anna Enquist voor het theater. Veerkamp leerde regisseur Benno Hoogveld kennen bij de interactieve jongerenproductie Lover of Loser. Voor Solo Stories schreef Marc het script van LEEF!, alweer hun vierde samenwerking. Voor dit project mengde Veerkamp alles wat hij leerde over theater met het feitelijke van de journalistiek. Nu is hij verantwoordelijk voor het script van Ma.

© foto: Maria Heijdendael

muziek
Rik Ronner

Rik Ronner is componist, docent en schrijver. Hij…

… specialiseert zich met name in muziek voor danstheaterproducties en aanverwante projecten. In Nederland werkte hij voornamelijk voor ISH Dance Collective, Illusionary Rockaz Crew en Shailesh Bahoran. Zijn composities waren onder andere te horen in talloze theaters in Nederland, België en Duitsland, het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada en het New Victory Theatre op Broadway, New York. Rik is daarnaast verbonden aan PACT Amsterdam, een MBO-opleiding voor muzikanten en producers, waar hij eigen werk van de producers begeleidt en mentor is. Als schrijver is hij actief als fondsenwerver, copywriter en theaterschrijver. Hij is onderdeel van Wondermonster.

lichtontwerp
Mike den Ottolander

Mike den Ottolander heeft jarenlange ervaring…

… als lichtontwerper in de theatersector. Hij werkte o.a. voor Ali B en Najib Amhali, de gezelschappen Theater Terra en Vis a Vis en producties als Buurman en Buurman gaan verhuizen en Zadelpijn en ander damesleed. Voor dansgezelschap ISH is hij vaste lichtontwerper en is hij ook betrokken bij het ontwerp van het toneelbeeld en de visuele vorm van de voorstelling. Mike maakt deel uit van lichtontwerperscollectief Geldof Verhaart & Den Ottolander.

© foto: Leo van Velzen

decorontwerp
Ascon de Nijs

Ascon de Nijs was in de jaren negentig actief…

… als autodidact beeldend kunstenaar. Daarna volgde hij de opleiding scenografie aan de Koninklijke Academie in Den Haag en was hij assistent vormgever bij Jan Versweyveld, Aernout Mik en Marc Warning. Na een zoektocht van een aantal jaren naar artistieke geestverwanten vond hij die zeventien jaar geleden bij Guy Weizman & Roni Haver waarvan hij sindsdien de vaste vormgever is. Daarnaast heeft hij vaste verbanden met Staatstheater Mainz, Noord Nederlands Toneel en diverse vrije producenten, waar hij werkte aan projecten als Watskeburt, Intouchables en De Verleiders. Ook was zijn werk te zien bij het Zuidelijk Toneel, Het Filiaal, Itzik Galili, Arthur Rosenfeld, Het Nationale Ballet, Andre Gingras en Scapino Ballet Rotterdam. In het buitenland werkte hij voor o.a. The Götenborg Opera, Ballet Moskwa, Oldenburgisches Staatstheater, Gulbenkian ballet Lissabon en Shauspielhaus Köln. De afgelopen jaren maakte hij ook ontwerpen voor opera’s zoals Reimsreisje (De Nederlandse Opera) en La Clemenza di Tito (Opera National de Montpellier).
In 2016/2017 ontving hij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie om de operaproductie Odysseus women/Anais Nin (Louis Andriessen) te maken bij The New York Contemporary Opera Centre en ontving hij een Musical Award nominatie voor Beste Vormgeving voor de voorstelling Chez Brood.

kostuums
Sabine de Groot

Sabine de Groot heeft jarenlang diverse (theater)producties…

… geproduceerd, voor o.a. Endemol, Senf Theaterpartners, Rick Engelkes Producties, theater M-Lab en Likeminds. Twee jaar geleden maakte zij de overstap van produceren naar styling. Ze is als stylist werkzaam bij films, zoals Het Bestand en 100% Coco, commercials voor o.a. ABN AMRO, Douwe Egberts en SIRE en theatervoorstellingen, zoals PAAZ.

educatie & tourmanager
Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde Kunsten, Cultuur en…

… Media aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde haar Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij M-Lab, Open Joodse Huizen, UvA en Toneelgroep Amsterdam. Momenteel werkt ze als freelancer voor o.a. de Vrije Academie, Stadsschouwburg Amsterdam en het Joods Historisch Museum. Voor Solo Stories was ze verantwoordelijk voor het educatiemateriaal van PAAZ. Ook begeleidde ze voor deze voorstelling de inleidingen, gegeven door ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma. Zelf nam Annemiek ook een aantal inleidingen voor haar rekening en zal dat ook doen bij Ma.

© foto: Annemieke van der Togt

techniek
Martijn Passchier

Martijn Passchier is samen met Sebastiaan…

… Rolloos verantwoordelijk voor de techniek tijdens de tournee van Ma.

techniek
Sebastiaan Rolloos

Sebastiaan Rolloos is samen met Martijn Passchier…

… verantwoordelijk voor de techniek tijdens de tour van Ma. Sebastiaan is sinds 1998 werkzaam als theatertechnicus. Zijn carriere is gestart in Theater ‘t Kapelletje in Rotterdam. Snel daarna is hij als zelfstandige gaan werken voor verschillende gezelschappen. Van musical en opera tot jeugdvoorstellingen en cabaret. Sebastiaan heeft o.a. gewerkt voor De Lama’s, Richard Groenendijk, Sara Kroos en Theater Hofplein. Tevens is hij werkzaam voor meerdere theaters in de regio Rotterdam, zoals De Kunstmin in Dordrecht, Stadsgehoorzaal in Vlaardingen en Theater het Kruispunt in Barendrecht.

producent

Merel Ooms

Merel Ooms is producent van Solo Stories en daarmee …

… ook voor Emma wil leven verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de productie. Tevens neemt ze de PR/marketing voor haar rekening.
Merel studeerde Art & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze liep stage bij o.a. Theater Terra, studeerde af op merchandising in de culturele sector en werkte vervolgens een jaar voor Harry Klooster Casting. Toch trok het theater: Merel accepteerde een baan als productieleider bij Theater Terra en werd hier al snel uitvoerend producent. Gelijktijdig werkte ze als uitvoerend producent voor Olbe Produkties en Stichting Beeldenstorm, en produceerde tientallen voorstellingen: van jeugdtheater tot toneel, events tot locatietheater, nationaal en internationaal. Vervolgens verzorgde ze de marketing van jeugdboeken bij Uitgeverij Leopold en startte ze als freelancer. In die hoedanigheid produceerde ze voorstellingen voor o.a. Urban Myth en Theater de Meervaart, events voor o.a. het Nationaal Groenfonds en de Gemeente Amsterdam, ze zette campagnes op voor o.a. Stichting Lezen & Schrijven en Astare, en verzorgde de marketing voor o.a. Vincent Bijlo, Marc de Hond en Sesamstraat Theater. In 2014 richtte ze samen met Benno Hoogveld Solo Stories op.

partners